Könet - en blogg av två föräldrar som inte kan hålla käft om könsrollssörjan.

"Men det är ju det de är!"

Publicerad 2014-11-21 18:59:00 i barn, könsroller,

Kanske känns lite kaka på kaka med ett till inlägg om ett dåligt argument, men det kommer i alla fall. En annan variant på "Men de ÄR ju olika!" är alltså "Men det är ju det de är!".
 
Den sägningen dyker vanligen upp som respons i diskussioner som handlar om varför en ska gruppera flickor och pojkar. Personligen tycker jag att det svaret håller ungefär samma standard som svaret "därför". Att gruppera in barn efter kön bara för att de råkar ha olika kön ger oss inte rätt att göra det.
 
Trots detta sker det lite överallt. De flesta butikers barnkläder är indelade i flick- och pojkavdelningar. När en ska dela in ungarna snabbt och enkelt i skolan brukar det bli efter ordningen i klasslistan eller, taaadaaaa, efter kön. Till och med under småknattarnas fotbollsträningar delas en in i flick- och pojkgrupper (beklämmande läsning om just det hittar en med fördel här).
 
Vad är det som är så fel med det, då? Tja, till att börja med finns det inga som helt garantier för att ungarna ska ha något gemensamt bara för att de råkar ha samma kön. De behöver inte komma bra överens bara för att de ser likadana ut mellan benen. Hur ofta blir du själv dödspolare med en random person bara för att ni båda är kvinnor/män? Det hade varit fantastiskt om det var så (fatta hur många bra kompisar en hade haft!!!) men så är det ju inte riktigt.
 
Sedan kan en ju undra vad det sänder för signal till barnen. Redan här visar vi att vi identifierar dem utifrån kön och inte utifrån personliga egenskaper. När barn delas in efter kön i exmpelvis förskolan, berövar vi dem också chansen att umgås med personer av det motsatta könet. Vi lägger med andra ord en grogrund för att pojkar ska vara kompisar med pojkar och flickor ska vara kompisar med flickor.
 
En hade lika gärna kunnat dela in folk efter huruvida de är tjocka, långa, glasögonbärare eller flintskalliga. Eller efter hudfärg, varifrån de kommer, vilken gud de tillber eller om de har konstiga efternamn. Allt enligt devisen "men det är ju det de är!". Eller så inte. Kanske vi helt enkelt bara kan skippa personliga attribut i de fall vi måste gruppera människor, och helt enkelt gå efter den gamla hederliga klasslistan istället.
 
/E

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela