Könet - en blogg av två föräldrar som inte kan hålla käft om könsrollssörjan.

Våldtäktskulturen

Publicerad 2015-01-12 12:30:00 i Allmänt, feminism,

Vad menas med våldtäktskultur? Vad betyder det ens? Så här förklarar Wikipedia:
 

Våldtäktskultur innebär inom feminismen en sammankoppling mellan sexuellt våld och kulturen i ett samhälle. Begreppet implicerar att vi lever i ett samhälle där sexuella trakasserier och våldtäkter förekommer ofta. Det innebär även att våld mot kvinnor normaliseras samt överses med i media. [1]

Begreppet våldtäktkultur används dessutom för att modellera beteende i sociala grupper där våldtäkter är särskilt vanliga, inklusive fängelsevåldtäkter och konfliktområden där våldtäkt i krig används som psykologisk krigföring.

Våldtäktskultur är inom den feministiska ideologin, teorin om att ifall en kvinna inte lever upp till det rådande samhällets krav på hur hon ska reagera, skydda sig, och förebygga övergrepp, så är det är hon själv som skuldbeläggs. Våldtäktskulturen tros vara uppbyggd på den rådande synen av vad som anses vara manligt, respektive kvinnligt. Även män ska till viss del påverkas, och kan samtliga börja ses som potentiella våldtäktsmän, där deras sexualitet ges en bild av att verka okontrollerbar, då det inte tycks finnas någon annan förklaring.

Våldtäktskulturen är tänkt att vara uppbyggd genom en användning av könsfientligt och kränkande språk, försköning av våld och objektifiering av människokroppen.

Det här inlägget är direkt influerat av ett inlägg av en gästskribent på kontot @Machokulturen på instagram (in och följ!) så vill inte ta cred därifrån. Bilden ovan kommer från Svensson Svensson, från det avsnitt som brukar sändas kring jul. Jag har sett det här jättemånga gångar och ALDRIG reflekterat över denna scen förrän jag såg inlägget hos @Machokulturen. Men vad är det Gustav säger? "Om jag alltid lyssnat på eran mamma skulle ni två inte finnas." Publiken skrattar. TV-tittarna skrattar igenkännande. För visst känner vi igen oss? Tjejer/kvinnor får ju faktisk bjuda till även fast de inte vill ibland. Och det är så normalt att INGEN reagerar. Klart att männen måste få sex när de vill det. Ibland i alla fall. Behöver jag ens förklara det skadliga och sjuka i att man sprider, upprätthåller och normaliserar våldtäktskultur i familjeunderhållning? Jo, jag tror att man behöver förklara det. För att det är så normalt att ingen tänker på det. Men så här kan vi inte ha det! Det är väl inte det här vi vill att våra barn ska lära sig? Att som tjej får man faktiskt sära på benen fast man inte vill för killars skull.

Man behöver upplysa makthavare, filmskapare, producenter, ansvariga utgivare, författare, alla som publicerar böcker och filmer om att ha feministiska glasögon på sig. Jämt. Och vi som tittar måste höja rösten när vi ser sexism i både barnböcker och filmer. Annars kommer vi ingenstans. Har ni mer tips på liknande scener i svensk film? Tipsa!


 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela