Könet - en blogg av två föräldrar som inte kan hålla käft om könsrollssörjan.

Några rader om feminism

Publicerad 2014-11-19 11:06:00 i feminism, könsroller,

Ordet feminism sticker i ögonen på många. Eftersom mycket av det vi kommer blogga om går att härleda till just feminism, kanske det kan vara läge att reda ut vad begreppet betyder.

I grunden är feminism en rörelse som kämpar för att kvinnor ska ha samma sociala, politiska och ekonomiska rättigheter som mannen. Inga helt orimliga krav, kan tyckas.

Fler och fler väljer att kalla sig för feminist, men det finns också många som väljer att ta avstånd från ordet. Vissa för att de inte anser att samhället behandlar kvinnor och män olika, andra för att de tycker att själva ordet "feminist" har en dålig klang. För många verkar ha fått det hela lite om bakfoten och tror att feminism innebär att kvinnan ska få det bättre än mannen.

Inget kunde vara mer fel. Visst, det kan tyckas att ordet feminism kan vara en smula missvisande, men det hela handlar inte bara om att kvinnor ska få samma rättigheter som män. Det handlar också om att män ska få samma rättigheter som kvinnor. Här handlar det dock inte om lika lön för lika arbete (där är ju männen redan i mål), utan till exempel om att män ska kunna vara mjuka och känslosamma, att de ska ha samma rättigheter till sina barn vid en skilsmässa som mamman, eller något så grundläggande som att de ska kunna jobba på förskola utan att misstänkas vara pedofiler.

Skådespelerskan Emma Watson sammanfattar det hela rätt bra här:

Med andra ord: feminism handlar inte om att kvinnan ska bli överordnad mannen. Feminism handlar om att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter överallt. Hur skulle någon kunna se något fel i det?
/E

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela